GAMBARAN PENGETAHUAN REMAJA TENTANG OBESITAS DI SMA N 1 IV KOTO AGAM SUMATERA BARAT TAHUN 2017

  • Harleni Harleni STIKes Perintis Padang
Keywords: knowledge, Obesity, Adolescent

Abstract

Nutrition is one of the important factors that determine the levelĀ  of health and human walfare. Malnutrition in children leads to growth disordes, such as abnormal weight gain, reduced body height and other body mass development. The purpose of this study to know the descripition of adolescent knowledge about obesity in SMA IV Koto Agma Sumatera Barat in 2017. This research method used descriptive method with cross sectional approach design, Samples in this study were 56 respondents. The results of study indicate that more than half ( 62,5 % ) of 35 respondents have a high knowledge and less than half ( 37,5 % ) of 21 respondents has low knowledge in SMA IV Koto Agam Sumatera Barat in 2017. The conclusion in this study is the knowledge of adolescents about high obesity. Suggestions in the research is the results of this study can be used as supporting data in subsequent research, and can provide information for education, especially for students of Nursing Science Program. The study also serves as a library input for education for research, as well as thought donations at educational institutions on obesty.

References

Almatsier, S. 2010. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta. PT Gramedia Pustaka Utama
Arisman. 2005. Gizi Dalam Daur Kehidupan. Jakarta: EGC
Azis, alimul hidayat. 2008. Riset Keperawatan dan Teknik Penulisan Ilmiah: Jakarta. Salemba medika
Arikunto, Suharsini. 2004. Metodologi penelitian kesehatan. Jakarta: EGC
Depkes RI. 2002. Strategi Nasional Peningkatan Pemeberian Makanan Sampai Tahun 2005. DepKes RI. Jakarta
Diahh, Khisnatuti dan Yina Yenrina. 2004. Berat Badan Ideal Dengan Makanan Pendamping Nutrisi. Jakarta. Puspaswara
Ewless Linda. 2004. Promosi Berat Badan Ideal Kesehatan Petunjuk Praktik. Yogyakarta: Gajah Madah Universitas Press
Hasan, Rusepno, Dkk. Ilmu Kesehatan Anak dengan Berat Badan Ideal. Jakarta. Infomedika
Husnaria. 2011. Proposal Pemberian Makan Dengan Keseimbangan Berat Badan. Jakarta
Mahfoed, Ircham, dkk. 2005. Pendidikan Kesehatan Bagian Dari Promosi Kesehatan Masyarakat. Yogyakarta
Nadesul, handrawan. 2007. ASI, Gizi dan Berat Badan Ideal. Jakarta. Kawan Pustaka
Notoadmodjo, S. 2003. Pendidikan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Jakarta
Notoadmodjo, S. 2002. Metodologi penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Jakarta
Notoadmodjo, S. 2005. Promosi Kesehatan (PromKes) ASI Eksklusif dan Aplikasi. Jakarta: Rineka Jakarta
Perinasia. 2002. Melindungi, Meningkatkan dan Mendukung Menyusui. Perinatalogi Indonesia. Jakarta
Purwati, Sri Huberti. 2009. Kemampuan Dalam Konsumsi Gizi dan BB Penerapan ASI Eksklusif. Jakarta.
Riskesdas. 2007. Laporan Hasil riset kesehatan dasar nasional 2007
Rudolfh, Abraham. 2006. Buku Ajar Pediatrik Rudofh Volume 2. Jakarta. EGC
Soejtiningsih. 2002. Seri giszi klinik ASI Petunjuk untuk Tenaga Kesehatan. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC
Suharjo. 2007. Pemberian Makanan Sebelum gizi pada bayi. Jogyakarta. Kanisius
Suliha, Uha. 2001. Pendidikan kesehatan dalam keperawatan. Jakarta: EGC
Published
2018-08-10
How to Cite
Harleni, H. (2018). GAMBARAN PENGETAHUAN REMAJA TENTANG OBESITAS DI SMA N 1 IV KOTO AGAM SUMATERA BARAT TAHUN 2017. PROSIDING SEMINAR KESEHATAN PERINTIS, 1(1). Retrieved from https://jurnal.upertis.ac.id/index.php/PSKP/article/view/67